De week van…Maraike Hein

IMG_3760Op de Naoberhoeve hebben alle medewerkers een andere taak. De een verzorgt het vee, de ander doet de tuin. Wie doet wat, en wanneer? Deze week: tuinder Maraike Hein, over het begin van het nieuwe tuinseizoen. 

Maandag
“Heerlijk, door het warme voorjaarsweer is de grond klaar voor het teeltseizoen. In het gespitte land heb ik vandaag met de trekker bedden gereden. Op deze bedden kan straks worden gezaaid en geplant. Het is van belang dat mijn bandensporen mooi recht zijn, want ik zal er de hele zomer overheen moeten rijden zonder de gewassen te verstoren. Vervolgens heb ik de eerste uien in de grond gezet. Een deel daarvan zal in de lente worden geoogst als bosui, het andere deel blijft in de grond tot het volgroeide uien zijn. Ik had een goede hulp aan deelnemer Rik, die net zo graag in de tuin is als ik.”

Dinsdag
“Vandaag heb ik de opgekweekte tuinbonen van de kas naar de tuin verplaatst. Hoe eerder je de tuinbonen buiten in de grond zet, hoe minder groot de kans op luizen. Ik heb nu drie bedden beplant, over drie weken volgt de rest. Dit zorgt ervoor dat ik straks in de zomer een gespreide oogst heb.
Stagiaire Kitty heeft met deelnemer Bas speciaal voor het zaaien een spitvork gemaakt, waarmee ze op de juiste afstand gaten in de grond kon maken. De deelnemers wisten daardoor precies waar de zaadjes moesten komen, en konden goed meehelpen.”

Woensdag
“Vandaag was ik zelf een dagje vrij, maar collega Roelinda heeft met een paar deelnemers de kruidentuin onder handen genomen. Veel onkruid is verwijderd, en de kruiden die in de kas overwinterd hebben zijn buiten in de bedden gezet. Het is een vrolijk gezicht, al die peterselie, salie en munt!
Collega Dennis heeft aluminium opkweektafels gekocht. Door de warme winter zijn er dit voorjaar veel slakken. Vanwege onze biologische werkwijze mogen we geen verdelgingsmiddel gebruiken. Dat is goed natuurlijk, maar ondertussen eten de slakken wel onze sla en tomatenplanten op. Door de hoge tafels kunnen ze daar nu gelukkig niet meer bij.”

IMG_3763Donderdag
“Vandaag was een drukke dag. We hebben rucola, raapstelen, radijs en spinazie gezaaid en bietjes geplant in de kas.
Nu de grond warm genoeg is kunnen we al heel veel zaaien en planten, maar voor sperziebonen en pompoen moeten we wachten tot IJsheiligen, half mei. Tot die tijd is het voor gevoelige groenten niet verstandig ze buiten te zetten. Bij nachtvorst zijn ze meteen kapot.”

Vrijdag
“Vandaag was NLdoet. Enkele leerlingen van het Roelof van Echten College in Hoogeveen zouden meehelpen met het schilderen van het kalverhok, het bestraten van de parkeerplaats en het planten van 2.000 aardbeienplanten. Maar helaas, het regende! Gelukkig konden de scholieren ons goed helpen bij het opruimen van de werkplaats en het verzorgen van de koeien in de stal.
Twee andere vrijwilligers hebben in de kas geholpen met het opkweken van sla. Toen het ’s middags een beetje opklaarde hebben we toch nog de eerste 200 aardbeienplanten erin kunnen zetten!”

De week van…Maraike Hein
Schuiven naar boven