Naoberhoeve500

De aarde zorgt goed voor ons: elke dag kunnen we genieten van gevarieerd eten en drinken. Wilt u de aarde iets teruggeven? Doe dan mee met de Naoberhoeve500.

De Naoberhoeve in Echten is in 1997 opgezet door Sake en Marieke Gerritsen. De groene locatie was voor hen liefde op het eerste gezicht. De akkers en weilanden zijn omzoomd met bomen, wat ruimte en tegelijkertijd geborgenheid geeft. Dat vonden zij goed passen bij een zorgboerderij.

Het sociale component is vanaf het begin sterk neergezet. Zorgvragers, vrijwilligers, stagelopers en klanten worden uitgenodigd om zich te verbinden met de Naoberhoeve. Dat doen zij door met elkaar te werken, voor elkaar te zorgen en van elkaar te leren streven. Dit naoberschap hebben Sake en Marieke nu ook doorgevoerd in de bedrijfsovername. Met een schenking hebben ze de grond overgedragen aan Stichting Grondbeheer zodat hun opvolgers – Gerlof en Maraike – het bedrijf in essentie kunnen voortzetten.

Die essentie is dat de Naoberhoeve een plek blijft waar iedereen zich in vrijheid kan ontplooien. Door mee te werken in de landbouw kunnen mensen zinvol bijdragen aan de samenleving, en daar zelf aan groeien. Naast vrijheid zijn creativiteit en flexibiliteit de kernwaarden. Daarom past het zo goed bij de Naoberhoeve dat de grond is overdragen aan Stichting Grondbeheer. Daarmee is de Naoberhoeve van niemand persoonlijk en dus van ons allemaal. Ondernemers kunnen flexibel in- en uitstappen en de fakkel aan elkaar doorgeven. Het voorbestaan van de Naoberhoeve als biodynamische zorgboerderij is daarmee veiliggesteld.

Met de schenking van Sake en Marieke zijn we er echter nog niet. Voor de aankoop heeft Stichting Grondbeheer een tijdelijke lening bij Triodos Bank afgesloten. Met de Naoberhoeve500 zoeken we 500 mensen die ook een beetje willen schenken en/of een obligatie willen kopen. Daarmee gaat niet alleen de kostprijs – en daarmee de pachtprijs – voor de ondernemers omlaag. Met het aflossen van de lening ontstaat er financiële ruimte voor de aankoop van de volgende biodynamische boerderij. Met vereende kracht kunnen we het areaal biodynamische landbouwgrond laten groeien. En daarmee geven we iets terug aan de aarde: een liefdevolle verzorging door enthousiaste mensen.

Bent u dankbaar voor uw dagelijkse voedsel en wilt u de aarde iets teruggeven? Dan bent u 1 van de 500 die wij zoeken voor de Naoberhoeve500. Want met het vrij maken van de grond onder de Naoberhoeve geeft u dat stukje aarde een vitale toekomst.

Meedoen als schenker:

  • Een periodieke schenking heeft een looptijd van minimaal 5 jaar; uw jaarlijkse bijdrage is volledig fiscaal aftrekbaar.
  • Een eenmalige schenking is deels fiscaal aftrekbaar.
  • Een lening met periodieke schenking is een combinatie van lenen en schenken, waarbij u uw bedrage in een keer beschikbaar stelt en toch de fiscale voordelen van periodiek schenken optimaal benut.

Meedoen als obligatiehouder:

  • De aankoop van een eeuwigdurende obligatie aan toonder is 500 euro per stuk; de obligaties zijn verhandelbaar en hebben een startrente van 1,5%.
  • Wilt u een pakket op maat voor uw financiële situatie? Neem dan contact op met onze penningmeester via info@bdgrondbeheer.nl.

Anoniem of met naamsvermelding van u en/of uw bedrijf:
De 500 deelnemers van de Naoberhoeve500 staan vermeld op de website van Stichting Grondbeheer. In de deelnemerslijst kunt u uw persoonsnaam en bedrijfsnaam of pseudoniem vermelden. Ook kunt u laten weten waarom u meedoet zodat u anderen inspireert om aan te haken!

Richtbedrag:

Elke bijdrage is welkom. Wilt u toch graag een richtbedrag weten? We streven naar een gemiddelde van 2500 euro per deelnemer; oftewel 5 obligaties of een periodieke schenking van 357 euro per jaar gedurende 7 jaar.

 

Schuiven naar boven