Een longread van de zorgboer,

Nadat wij op 6 februari 2020 een pijnlijk bericht plaatsten over de ontvangen boete van de RVO, kunnen wij nu een jaar later zeggen dat deze betaald is….

Een longread van de zorgboer,

Van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) hadden we een boete gekregen. We hadden in 2017 namelijk 5 koeien meer dan tijdens de peildatum in 2015. Volgens de overheids rekenmethode bemesten we nog altijd met minder fosfaat dan is toegestaan, dus op ons land is fosfaat ruimte genoeg. We hebben daar de RVO niet van kunnen overtuigen en ook van de rechter in Den Haag kregen wij ongelijk.
Ook in deze rechtspraak heb ik de trias politica gemist, de staat is gewoon een hele slechte tegenstander. Dat hebben we ook gezien bij de kindertoeslagaffaire waar ook erg met de overheid is meegerekend in de rechtbank.
En zo voelde voor ons ook deze rechtspraak. Als Biologisch Dynamische boeren zijn we totaal toekomst gericht aan het boeren, de landbouw minister loopt er mee weg maar toch wordt je net zo zwaar gewogen als de ondernemingen zonder oog voor milieu, natuur en samenleving. Nu is er 21000 euro uit onze onderneming weg gevloeid, sneu geld en iets wat we zeker gevoeld hebben.
Iedere maand weer 1357 euro betalen is niet leuk, tenzij je er een boodschap aan mee kan geven. Dit deed ik ook elke maand trouw. Onderstaande twee zijn mijn favorieten maar zo heb ik er nog tien. En elke is gelezen door een medewerker van de RVO want met alleen mijn debiteur nummer kan de computer het inboeken. Met de tekst word dat lastiger..
– deb. 2589365 WEER 1357.85 VAN EEN NATUUR INCLUSIEVE BOER AFGEPAKT TE BENUTTEN OM KLM TE REDDEN OF BOOKINGS.COM..
– I.P.V. BOETES AAN KRINGLOOP BOEREN KUNNEN JULLIE OOK BELASTING VRAGEN AAN AHOLD DELHAIZE OF SHELL of PHILIPS…!!!!!!

En inderdaad voor de snelle rekenaar, twaalf keer 1357 is 16284 en geen 21000. Maar 5000 euro was door onze melkfabriek al ingehouden op ons melkgeld. We zaten toen bij Friesland Campina en die int boetes voor vadertje staat. Zodra dat duidelijk werd zijn we verhuisd naar EKO HOLLAND en Weerribben Zuivel.
Dus de 16282 euro heeft de fabriek niet afgepakt in 2017 maar de RVO in 2020.Nu zijn we van elkaar af in dit dossier, wel worden we nog 20% gekort op onze productierechten en natuur inclusieve landbouw subsidie, omdat we de oormerken weigeren. Daar hebben we een alternatief protocol voor, goedgekeurd door de overheid. Ondanks dat worden we gekort!
Nu gaan we sparen voor een volgende rechtzaak want de overheid zit nu omhoog met de stikstof uitstoot en in dit dossier zal ze de Kringloopboer en Biologisch Dynamische boer ook wel weer weten te vinden.

Gerlof Pronk
De Naoberhoeve

Een longread van de zorgboer,
Schuiven naar boven