Strijd tegen de gele flap

KoezonderoormerkDe Volkskrant publiceerde op vrijdag 14 februari een artikel met de titel: ‘Oormerkweigeraar hoopt op clementie uit Den Haag’. Het artikel gaat over boer Wytze Brandsma uit Friesland, wiens boerderij op slot is gedaan door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Reden: boer Wytze is een oormerkweigeraar.

Het artikel had ook over de Naoberhoeve kunnen gaan. Al sinds de invoering van de gele flap in 1992, die middels een registratienummer de koe traceerbaar maakt van stal tot slachthuis, weigert eigenaar Sake Gerritsen zijn koeien een oormerk in te doen. “De koeien in onze potstal willen we er zo natuurlijk mogelijk uit laten zien, dus mét horens en zonder oormerk. Ik vind een oormerk een onevenredige aantasting van de integriteit van het dier, want waarom zou een kalf of koe zijn hele leven met een gele flap in zijn oren moeten rondlopen, terwijl de registratie alleen maar nodig is bij het transport of in het slachthuis?”

Zijn verzet werd lange tijd gedoogd. In 2002 werd een overeenkomst gesloten tussen het ministerie en de oormerkweigeraars; het zogenaamde ‘Protocol Gewetensbezwaren’. Zolang Sake binnen drie dagen na de geboorte van een kalf een foto van de vacht maakte en een pluk haar naar de NVWA stuurde hoefde zijn koeien geen oormerken te dragen, zo was de afspraak met Den Haag. Pas op het moment dat een kalf verkocht werd of naar de slacht ging, kreeg hij alsnog een barcode.

De Nederlandse gedoogconstructie voor oormerkweigeraars werd door de Europese Commissie in Brussel niet erkend. De bedrijven die de gele flap weigerden kregen daarom jaarlijks een strafkorting van 20 procent op de subsidie. “En daar moesten we nog blij mee zijn van Den Haag; ze dreigden ook wel eens met een korting van vijftig of zelfs honderd procent.”

Waren er begin jaren ’90 nog tientallen boeren in Nederland die hun koeien weigerden te merken; door strenge controles van de NVWA vielen er jaarlijks bedrijven af. Sake hield vol, tot half december vorig jaar. Twee controleurs bekeken – zoals elk jaar – de koeien en administratie, en constateerden dat van zeven kalfjes de haarplukken niet binnen drie dagen waren opgestuurd. Een proces verbaal was het gevolg. Maar daarmee was de kous niet af. Aangezien Sake zich niet aan de regels van de gedoogconstructie had gehouden, viel het bedrijf niet langer onder het protocol. De consequentie was keihard: totdat alle koeien van de Naoberhoeve een gele flap in hun oren hebben, moest de boerderij op slot. Niet alleen boer Wytze en boer Sake zijn uit het protocol gezet.

Ook bij de overige vijftien oormerkweigeraars waren de controles strenger dan ooit, en bleven de fouten in de administratie niet zonder consequenties. “Nooit eerder werd er op zulke kleine foutjes gekeken. Het lijkt alsof de overheid nu een laatste poging doet om de oormerkweigeraars uit te bannen”, aldus Sake. Inmiddels zit het kalverhok vol, en zijn er noodgedwongen nieuwe hokken in de schuur bijgebouwd. Want boer Sake geeft niet op. Gesteund door vrienden en kennissen maakt hij de gang naar de rechtbank. Op de bres voor zijn zwart-witte dames, misschien wel tot de laatste snik.

Lees hier het volledige artikel van de Volkskrant, en bekijk hier het filmpje van RTV Drenthe.

Strijd tegen de gele flap
Schuiven naar boven