Vijfentwintig tuinmannen

DSC06247

De taakverdeling onder het ochtendritueel was vandaag wat anders dan anders. “Vanochtend gaan we met z’n allen de tuin in.” 
– “Ja maar, ik moet trekker rijden.” 
– “De tuin in? Ik moet maaien!”
– “Onkruid wieden? Ik moet de schapen verzorgen!”
Er waren volgens de deelnemers wel duizend redenen om niet de tuin in te gaan. En toch gebeurde het.

Het betreffende stukje tuin werd geteisterd door kweek en was al weken een doorn in het oog van de Naobers. De kippen werden erop losgelaten, maar al wat zij aten: geen wortelkruid. Ook schoffelen zou averechts werken, want als de kweek niet met wortel en al wordt verwijderd, zal het zich via de worteluitlopers vermeerderen. Er was dus maar één oplossing: met vijfentwintig Naobers tegelijk de tuin in en wieden maar!

Terwijl de zon steeds hoger klom, maakte de kweek plaats voor zwarte zandgrond. Er werd samengewerkt, gelachen, en een klein beetje gemopperd. Want was het nu nog steeds geen tijd voor koffie? Kruiwagens vol wortelkruid en gras verdwenen richting de compostplaats, en na een uur was er haast geen kweek meer te bekennen. “Pauze!”

Tevreden ging iedereen na de koffie weer zijn eigen weg. Naar de koeien, het te maaien land, de kaasmakerij, of een van de andere plekken op de boerderij die elke dag weer om zorg en aandacht vragen. Het braakliggende veldje zal worden ingezaaid met bloemen. Komt u binnenkort kijken?

Vijfentwintig tuinmannen
Schuiven naar boven